Case study: Limburgse Bond van Tamboerkorpsen

input

uitdaging

De aanwas van jonge leerlingen voor tamboerkorpsen loopt terug. Bedenk een manier om het bestaande contactmoment op basisscholen dusdanig te verjongen, dat het uiteindelijk leidt tot meer kids bij de lokale muziekvereniging.

effort

oplossing

Wij ontwikkelden drie middelen, die gezamenlijk een spannende muziekles vormen: een korte speelfilm en een lesboekje en app gestoeld op die speelfilm.
In de film van ongeveer 20 minuten volgen de basisschoolleerlingen 4 leeftijdsgenoten die de mysterieuze zolder van oom Ron besluiten te onderzoeken. De zolder blijkt vol met muziekinstrumenten te staan en wanneer de hoofdrolspelers betrapt worden, neemt oom Ron hen mee in de wondere wereld van de tamboermuziek. Na het kijken van de film krijgen de leerlingen een lesboekje met eenvoudige muziekvragen en -oefeningen, die met kennis uit de film te maken hebben. Tot slot bestaat er de mogelijkheid een app te downloaden, die de scholieren nogmaals prikkelt met muziek-
weetjes en oefeningen. De app leidt uiteindelijk tot contactgegevens van de lokale muziekvereniging.

outcome

resultaat

Kinderen die ‘gekluisterd aan de TV zitten’ en ‘helemaal meegezogen worden in de wereld van de muziek’, om maar een paar reacties te noemen. Bovendien werd het hoogste doel behaald: scholieren die besloten een kijkje te nemen bij hun plaatselijke muziekvereniging.