Een van de meest iconische filmtheaters

Royal Heerlen

Upendi coördineert het evenementenprogramma in de mooiste bioscoop van Nederland.

Het monumentale Royal Theater werd in 1938 in slechts 100 dagen gebouwd. Toen met het idee om het pand een plek te laten zijn, waar de bevolking op een laagdrempelige manier met cultuur in aanraking kan komen. Middels film, maar ook met muziek-, dans- en theatervoorstellingen. De Royal was meer dan 75 jaar lang dé bioscoop voor inwoners van Heerlen en de omliggende steden. Helaas kon de Royal met een reguliere bioscoopprogrammering de concurrentie met multiplexen in de buurt niet aan en werd het pand eind 2014 gesloten voor publiek.

 

De Royal speelde een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van Upendi. Het was namelijk dit theater dat vroeger zowel Jeroen als Maarten inspireerde om met films aan de slag te gaan. Onder de indruk van de overweldigende sfeer wilden zij maken wat het publiek in die zaal meenam op de meest bijzondere reizen: film.

 

Sinds maart 2019 is Upendi daarom nauw betrokken bij het opnieuw in gebruik nemen van de Royal. In samenwerking met Filmhuis de Spiegel, Moving Mountains, Cinesud, Limburg Film Office en de gemeente Heerlen ontwikkelden wij een plan om de Royal opnieuw toegankelijk te maken voor het grote publiek. Niet met een reguliere bioscoopprogram-mering, maar met een divers en laagdrempelig aanbod aan sociaal-culturele events. Een combinatie van arthouse filmvoorstellingen van filmhuis De Spiegel, speciale filmevents van Moving Mountains, educatieve projecten vanuit Cinesud en unieke premières en filmervaringen vanuit Limburg Film Office. Tegelijkertijd staat de Royal open voor ideeën en evenementen van externe partijen. Gezamenlijk wordt ingezet om de oude functie van het pand, de laagdrempelige aanraking met (film)cultuur, weer in ere te herstellen.

 

Upendi speelt een centrale, coördinerende rol. Wij managen zowel het interne als het externe evenementenprogramma en zijn het eerste aanspreekpunt voor bewoners en externe geïnteresseerden. Een functie die wij met trots vervullen.

 

Meer weten over de Royal? Een bezoek of evenemten plannen?

Kijk voor meer informatie op www.royaltheaterheerlen.nl of neem direct contact op met Jeroen, via jeroen@royaltheaterheerlen.nl en
06 51 47 00 91.